Tyck till om vindkraft i Skärstaddalen!

Den 7 februari hölls det samrådsmöte för det kommande vindkraftsexploateringen i Skärstaddalen. Detta är en stor förändring för oss. Det är därför viktigt att dina synpunkter kommer fram och delas för att säkra att beslutsprocessen om en eventuell exploatering blir så bra som möjligt.

Skicka in per mail frågor och synpunkter till:

Miljökonsult Renew Consulting & Construction

Kontaktperson: Emelie Johansson

Telefon: 070-56 17 126

E-post: emelie.johansson@renew-way.se

Det finns inga synpunkter som är för små eller oviktiga och det är viktigt att komma ihåg att det är Kraftö som har bevisbördan att kunna dokumentera konsekvenserna. Så oavsett om du är för eller emot denna utveckling vill vi alla att det skall bli som bra som möjligt och med så stor delaktighet som möjligt.

Viktiga teaman att förhållas ig till är:

 • Omfattningen på exploateringen som tar stora markområden i anspråk som idag används för rekreation och friluftsliv
 • Höjden och sveparean på aggregaten som kommer att synas på mer än 50km håll och utgöra en dominant bild i landskapet och för boende i Kaxholmen
 • Ljud som genereras från aggregaten. Källljudet är på över 100dB vilket kan liknas med en rockkonsert och som sedan avtar med avståndet.
 • Lågfrekvent ljud är ett växande problem och som får mer utrymme bland myndigheter och tillståndsgivare idag. Hur påverkas vi i Kaxholmen av detta och tex den nya förskolan som kommer ligga relativt nära?
 • Djur och natur – hur påverkas de av att den totala roterande massan ökar med över 150% och finns det bra dokumentation för vilka arter som finns i eller passerar området.
 • Hur kommer kring entreprenader att påverka samhället genom vägbyggnationer och transporter och hur kommer området att upplevas när explaoteringen är på plats?
 • Kommer man kunna vistas i omårdet på vintern pga av risk för issom släpper från vingarna och hur komemr man uppleva ljudet när man är i området
 • Hur påverkar det den mycket uppskattade reakreationsmiljön som skärstaddalen är och där dalen har riksintresse både för kulturlandskap och för rörligt friluftsliv?


10 kommentarer

Magnus Djärf · februari 18, 2019 kl. 7:38 e m

Det kan inte vara nödvändigt att exploatera miljön i skärstaddalen för detta! Vi har så enorma arealer där inte vindkraften stör eller behöver ligga i natur som behöver skyddas. Detta är ett vansinnesprojekt grå början till slut!

Johan · februari 21, 2019 kl. 2:17 e m

Jag stöder INTE denna utbyggnad av vindkraft i Kaxholmen

Minna · februari 22, 2019 kl. 10:28 f m

FULLSTÄNDIGT GALET! Enligt lagen klassas vindkraften som miljöfarlig verksamhet just på grund av att den skapar störande ljuseffekter och buller! Att då placera dessa i ett naturskyddat område vid Vätterbranten där man under lång tid knappt fått tillstånd att bygga en lekstuga är ABSURT!

  Katarina · februari 28, 2019 kl. 3:15 e m

  Jag är emot installationen av vindkraftverken i Skärstadalen.

Ken Nyström · februari 24, 2019 kl. 9:17 f m

Hur har det informerats till nybyggarna i
Drättingehöjd har kommunen informerat
Om detta fasansfulla projekt då hade de kanske inte byggt där eller är de förda bakom ljuset
Bygg solelanläggningar istället så slipper vi
Dessa fula snurror

Mikael Nordström · februari 25, 2019 kl. 8:48 f m

Detta är helt sjukt! Vad är det för sjuka människor som vill förstöra ett av Sveriges naturskönaste platser? Vindkraft är dessutom helt förkastligt! Jag bor i dalen och är helt förtvivlad över detta!

Anna · februari 25, 2019 kl. 6:44 e m

Vi är också förtvivlade. Vårt boende i skogen som vi älskar och som vi har ägnat otaliga timmar på att bygga och renovera är helt bortkastat om vindkraftsbygget blir av. Vi tänker mycket på om vi ska behöva lämna allt men vem vill köpa ett hus så nära vindkraftverk. Våra blivande närmsta grannar över skogen står med ett färdigt garage och en gjuten platta till boningshuset och är helt förkrossade. MEN jag, med många drivna, förbannade, kloka Kaxholmen/skärstabor tänker inte bara sitta här och titta på när hela vår bygd förstörs så vi skriver förfullt med synpunkter om infraljud, iskast, naturförstörelse, Bauerleden som går rakt igenom m.m., m.m. Så hjälp gärna till genom att skriva till Kraftö och kopia till kommunen innan nu på torsdag den 28 februari. Adressen hittar ni här på hemsidan. Jag kan också säga att troligtvis visste ingen i dom nybyggda husen i Drättingehöjd om vindkraftsplanerna, och Svenska fastighetsförmedling som säljer bostäderna som ska byggas i området visste absolut ingenting. Men NU vet dom, för det har vi sett till.

Anders Kragner · februari 26, 2019 kl. 2:36 e m

Vindkraftverk, om de nu ska fortsätta att exploateras, kan byggas i områden där de påverkar naturen och närliggande bebyggelse betydligt mindre än vad informationen vi fått visar.
40 meter högre snurror verkar helt orimligt och för dessa finns väl inget bygglov?

Anders Kragnera · februari 26, 2019 kl. 4:55 e m

Vindkraftverk, om de nu ska fortsätta att exploateras, kan byggas i områden där de påverkar naturen och närliggande bebyggelse betydligt mindre än vad informationen vi fått visar.
40 meter högre snurror verkar helt orimligt och för dessa finns väl inget bygglov?
Jag hoppas verkligen att detta inte blir av eller att det blir som tänkt från början!

Mia Gustavsson · februari 28, 2019 kl. 7:28 e m

Det kan inte vara nödvändigt att exploatera miljön i skärstaddalen för detta! Vi har så enorma arealer där inte vindkraften stör eller behöver ligga i natur som behöver skyddas. Detta är ett vansinnesprojekt grå början till slut!Jag är starkt emot att de ska ta vindkraftverk hit till Skärstaddalen!!
Vår vackra hembygd bör bevaras så som den är!!!!!!!

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.