Långtidsprognos för vindkraft

Svenska kraftnät har kommit med sin långtidsprognos för elmarknaden. Denna visar på att den svenska elförbrukningen kommer att öka från dagens ca 145 TWh till ca 163 TWh fram till 2040. Detta skall jämföras med dagens elproduktion i Sverige på ca 160-170 TWH. Prognosen indikerar att Sverige och Norden kommer fortsätta att vara en exportör av el på årsbasis. Tillväxten av elkonsumtion beräknas ske genom ny industri som batterifabriker och datahallar samt genom omställning till en eldriven fordonsflotta.

I sin prognos ser Svenska Kraftnät att kärnkraften kommer att avvecklas och ersättas med huvudsakligen förnyelsebar energi som sol, vind och biobränslen. Här ser man att vindkraften både kommer utvecklas på land och till havs. Med den installerade vindkraften om ca 7,5 MW samt med den som är under byggnation (ca 3900 aggregat) kommer den landbaserade vindkraften producera ca 65-70 TWh vilket ligger nära den nivå på ca 72 TWh som är Svenska kraftnäts referens scenario för 2040.

Utvecklingen innebär att det svenska elsystemet kommer fortsatt att på årsbasis leverera överskott av el, men att det kommer finnas utmaningar med effekten då de förnyelsebara alternativen inte kan garanteras när de verkligen behövs. Tex räknar Svenska Kraftnät att bara ca 9% av vindkraften är tillgänglig en kall vinterdag. För att hantera utvecklingen ser Svenska kraftnät ett stort behov av att utveckla nätverket för att hantera det förändrade elsystemet samt att beroendet av elhandel med omvärlden ökar. Vidare att det fram till 2040 också finns teknik för att bättre lagra el som kan användas som balansering i elsystemet. 

Kolla gärna på Svenska kraftnäts hemsida för mer information.

Kategorier: Information

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.