MPDs beslut om att bevilja Kraftö en förlängd igångsättningstid innebär en stor paradox för de yttranden och det ställningstagande som både Jönköpingskommun och Länsstyrelsen i Jönköping har tagit. Både kommunen och länsstyrelsen menade att det Nya tillståndet om 11 aggregat på 200m med en rotordiameter på 150m ger en för stor påverkan på inte minst kulturlandskapet i Skärstaddalen och därför bör avstyrkas. Länsstyrelsen och även Stadsbyggnadsnämnden såg också andra risker med bland annat en stor påverkan på djur och fågelliv, däribland pilgrimsfalk.

Detta ställningstagande är en rimlig bedömning givet att området är skyddsvärt och innehåller flera riksintressen. Även i en relativ bedömning är ställningstagandet rimligt då det befintliga tillståndet innebär 14 aggregat på 180m. 

MEN det som skapar en paradox är att i det befintliga tillståndet angavs en effekt på 2-3 MV och en rotordiameter på 84m, men det som nu Kraftö menar att man kan exploatera på 180m är aggregat på 4,2 MW och med en rotordiameter på 150m. Detta är en exploatering som är 320% större i roterande yta jämfört det som är beviljat.

I praktiken innebär det att MPD har nu beviljat tillstånd för att göra en större exploatering än det som både kommunen och länsstyreslen 2020 menar ger en förstor påverkan på Skärstadalen!

Kategorier: Information

2 kommentarer

Anders Hultman · mars 10, 2021 kl. 1:21 e m

Hej,
vilka är finansiärerna bakom Kraftö?

    Skärstadalen.se · mars 17, 2021 kl. 9:11 f m

    De var tidigare ägda av ett irländskt riskkapitalbolag men de ägarförhållandena ändrades 2020 (i samband med etableringen här). Nu vet inte jag (filip) ngt om vem som äger dem.

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.