I december 2020 meddelade MPD i Östergötland att det fanns skäl för att ge Kraftö en förlängd igångsättningstid. Detta med hänvisning till att man menade att Kraftö hade vart aktiv i sin dialog för att försöka få en fungerande anslutning till vindkraftsparken, men att denna lösning inte är på plats är utanför bolagets kontroll. 

Ett stort antal individer och organisationer har överklagat beslutet till miljödomstolen i Växjö. Det som skall prövas är om det funnits giltiga eller synnerliga skäl till en förlängning. Här blir det troligen avgörande hur domstolen ser på det faktum att det har funnits ett giltigt tillstånd som både StatkraftSödra och senare Kraftö har haft möjlighet att genomföra, med en giltig koncession för anslutningskabel, men som man valt att inte realisera. 

Bolaget har istället fokuserat på att först ändra och sedan söka en ny ansökan med färre men högre aggregat. I samband med denna nya exploatering har det framkommit ett behov av en större anslutningskabel. Detta ”NYA” tillstånd ville Jönköpingskommun avvisa med hänvisning till att det fick för stor påverkan, men ansökan återkallades dagen innan kommunfullmäktige skulle besluta om kommunalt veto.

Den brist i överföringskapacitet som Kraftö i sin ansökan om förlängning nu menar finns är ett resultat av att man vill ersätta det befintliga tillståndet med större aggregat (motsvarande de i den nya ansökan). Detta innebär en stor ändring utan prövning, vilket då skall prövas bland annat mot om det kan anses ha likvärdig påverkan som det befintliga tillståndet. MPD menar i sitt beslut att det är upp till tillsynsmyndigheten (läs Kommunen) att bedöma om de ändringar som sker ryms inom det befintliga tillståndet.

Kategorier: Information

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.