Insändare i www.allehanda.se den 29e maj 2019

Kommer elen att räcka till, om alla skaffar elfordon. 

Det är en bra fråga som jag har hört många gånger tidigare. Ser man rent krasst till elproduktionen i Sverige så är svaret helt enkelt, ja, elen kommer att räcka.

Sverige producerar ungefär 140 terrawattimmar (TWh) el per år. De senaste åren har Sverige haft en nettoexport av el på 10–22 TWh. Skulle vi ställa om alla Sveriges fem miljoner personbilar till eldrift, skulle det räcka att använda vår export av el. Vi behöver alltså inte bygga några nya vindkraftverk eller liknande i Sverige av den anledningen, även om det görs idag ändå.

De elbilar som säljs i Sverige idag har ett batteri som är mellan 28 och 100 kWh stort, dessa kan vi utnyttja som en lagringsmöjlighet av energi på liknande sätt som vattenkraften. Räknar man på 50 kWh per elbil och att vi byter ut alla Sveriges fem miljoner bilar skulle det innebära 250 TWh potentiell energilagring. 

Med smart teknik, elbilar och laddstolpar som är uppkopplade till internet kan vi se till att dessa bilar laddas på natten när överskottet av el är som högst. Det gör att elnätet blir stabilare, topparna och dalarna jämnas ut. Dessutom laddas bilen då med billig el eftersom att priset är lågt när överskottet är stort.

(Källa: Svenska Kraftnät)

Johannes Brorsson, ledamot i styrelsen för Elbil Sverige och administratör för Facebookgruppen ”Elbil Örnsköldsvik/Umeå”


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.