Den 17 januari kungjordes dels en ansökan om förläng igångsättningstid dels en ny ansökan om exploatering av vindkraft i anslutning till Skärstadalen. Ansökningarna är inlämnade av Hallösa AB vilket är ett dotterbolag till Kraftö Vind AB som i sin tur är ett dotterbolag till Irlänska WER.

Under vintern 2019 hölls samråd för en ändring av det då giltiga tillståndet som Kraftö förvärvat av StatkraftSödra. Denna ändring gick ut på att Kraftö ville etablera 11 stycken 4,2 MW aggregat med en höjd om 220m. 

Kraftö valde senare att inte lämna in en ändringsansökan utan istället söka om ett nytt tillstånd. Dock baserat på samma samråd, process och underlag. Det är denna ansökan som nu är ute på remiss.

Vår hållning är följande till dessa ansökningar:

  • Ansökan om förläng igångsättningstid är gjord med hänvisning till anslutningsproblem. Det finns inga anslutningsproblem med den tillståndsgivna ansökan vilket innebär att denna bör avslås.
  • Detta innebär att en NY ansökan skall prövas enbart mot ett 0-alternativ utan en exploatering. Detta i enlighet med vad Länsstyrelsen i Jönköping har efterfrågat som kompletteringar
  • En ny ansökan bör rimligen också föregås av en samrådsprocess där korrekta underlag presenteras av relevans för den specifika exploateringen. Underlagen som nu presenteras avser dels en gammal ansökan, dels en ändring och slutligen en jämförelse med ett av Kraftö modifierat 0-alternativ med större aggregat än som ryms inom det tidigare tillståndet.
Kategorier: Uncategorized

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.